DARRERES NOTÍCIES

Gani Mirzo (Kurdistan)

Nacionalitat: Kurdistan
Àrea artística: Música

Biografia artística:

Nascut a la ciutat síria de Al-Qamisli, aquest músic kurd ha sabut enllaçar els sons d’Orient i Occident . L’aprenentatge dels ritmes d’Orient i el seu domini del llaüt, no va ser suficient per satisfer la seva curiositat i l’any 1994 es va instal·lar a Barcelona per tal d’investigar els sons flamencs de la mà del professor Manuel Granados al Conservatori del Liceu.El 1995 crea Gani Mirzo Trio, una formació reconeguda per la seva investigació en la fusió de la música kurda i oriental amb el flamenc i el jazz.
Des d’aleshores, Gani Mirzo ha ofert nombrosos recitals, com a solista o bé acompanyat de la seva banda, per tot Catalunya i a nombroses capitals europees. Autor de bandes sonores per a films documentals del director espanyol Alberto Arce (Al Mesalla, pacifistes a l’Iraq) i de la directora kurda Eylem Kaftan (Vendetta Song), el 2005 va compondre la banda sonora de
Les 1000 nits dels Comediants que va ser nominat al Premi Max a la Millor Música.
Ha editat tres discs –el directe Roni (2000), Totico (2002) i Les 1001 nits, en aquest últim treball incorpora la veu en el seu grup i dóna a conèixer la cantant argelina Neila Benbey que actualment forma part del seu grup.
Gani Mirzo presenta les cançons del seu repertori anticipant el seu nou disc que s’editarà aquest any en un format íntim amb una marcada essència oriental, acompanyat per Neila Benbey.
Darrer treball de Gani Mirzo ‘Camp Domiz’

Gani Mirzo dedica el nou disc (2014) al camp de refugiats de Domiz.

Fa tres anys va esclatar la revolució coneguda com la Primavera àrab que va començar a Tunísia, després va passar a Egipte, a Líbia i va arribar finalment a Síria. Aquesta revolució ens ha portat moltes sorpreses la majoria desagradables però una positiva com ha estat trencar la por a dir “no” a la dictadura i “no” a la repressió del poble sirià. Moltes d’altres han estat devastadores com el caos, la mort, la pèrdua d’éssers estimats, els bombardejos que han generat una fugida massiva de la població siriana cap a Turquia i cap als camps de refugiats de Jordània ia l’Iraq.Un d’aquests camps es diu Domiz, ubicat al Kurdistan (Iraq), en el qual hi conviuen avui més de 100.000 persones.
Links