DARRERES NOTÍCIES

Festival Vèrtex Bcn_p-o-e-s-i-a i passeig_4/12

QUÈ ÉS EL FESTIVAL?

El FESTIVAL VÈRTEX BCN és una Mostra d’Interaccions artístiques, de caràcter anual; l’activitat principal de la plataforma POLÍEDRE_Una Barcelona Polièdrica. Enguany celebrem la 4a edició dedicada a la “poesia” en format de passeig; p-o-e-s-i-a.

Es tracta d’una MOSTRA DE PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES DE CARÀCTER TRANSCULTURAL I TRANSDICIPLINAR QUE SÓN EN ESSÈNCIA UNA INTERACCIÓ. El nom del festival no fa més que subratllar el sentit de la idea de interacció, una interacció viscuda com un espai comú entre elements diferents, com un vèrtex; un conjunt d’intersecció geomètrica que ens ofereix una nova realitat.

En el cas del Festival VÈRTEX BCN els ELEMENTS QUE INTERACCIONEN són: artistes, àrees artístiques i cultures diverses. Els artistes participants del festival són els integrants de la plataforma POLÍEDRE (artistes immigrants residents a Barcelona) que compten amb col·laboracions d’artistes locals.

Els artistes aporten varietat de llenguatges i també representen un ampli ventall de cultures, aquest any provinents de: Egipte, Itàlia, Senegal, Camerun, França, Síria, Kurdistan, Marroc, Cuba, Líban, Polònia, Grècia, Israel, Índia, Anglaterra, Argentina, Indonèsia, Mèxic.

4a edició del festival vèrtex bcn_4 de desembre del 2016

Enguany farem una menció especial a la “poesia” i a les contaminacions entre aquesta i altres arts: música, arts visuals, vídeo-art, teatre, arts de carrer, dansa, arts multidisciplinars, performance, escultura, fotografia, gastronomia etc. Tot això ho farem a través d’un passeig, serà una edició de poesia caminada, per aquest motiu hem posat guionets entre les lletres de la paraula “poesia” com si es tractés de passos o espais de connexió entre petjada i petjada: p-o-e-s-i-a.

Ens anirem desplaçant per diferents espais de la ciutat en diferents franges horàries, del matí fins a la nit.

Itinerari (4 de desembre)

11h. Punt de trobada. Gran Via 595  (Davant del Teatre Coliseum)

12.30-14h. Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell 1-2

14-15h. Pausa per dinar

15.30h. Gimnàs Sant Pau. Ronda Sant Pau, 46.

17hLa Rouge. Rambla del Raval, 10

20.30hEdifici SantPere Pescador. C/ del Mar 97.

El passeig pretén ser un recorregut per espais quotidians, viscuts, transitats, amb compromís social i història. Ens allunyem dels espais públics dissenyats essencialment per la cultura, ens interessa més xocar-nos amb l’art en les activitats diàries d’un diumenge qualsevol (com anar al gimnàs, al bar, a passejar pel mar). La idea és de despertar l’imaginari de l’art també en els espais de passeig i de compartir temps, com alguna cosa que ens acompanya i transforma. Ens allunyem de la cultura centrada en l’excepcionalitat i l’espectacle. “Sortim a la llum del dia” caminant, passejant, experimentant, jugant i habitant espais quotidians de trobada. Abordant el dia des del carrer. Caminarem del centre de la ciutat, passant pel Raval fins al mar.

El poema
es posa en moviment

i us fica per la boca
d’una foradada.

Dilluns
dimarts
dimecres
dijous
divendres
dissabte

Aquí
el poema es para
perquè baixeu i sortiu
a la llum del dia.

Joan Brossa

Propostes artístiques

¡Estás aquí!_Elie Saeigh & Eline Al-Khaznawi

Instal·lació participativa que marca el principi de la jornada com a punt de partida d’un recorregut a través de varis territoris artístics. La obra s’anomena “la poesia del camí”. Es convidarà al públic a escriure una paraula per crear una poesia visual i sonora col·lectiva. Una cruïlla entre camins. Una simfonia de destins.

Espai: Club de Billars Catalunya. Gran Via 595 (subterrani)

Hora: De 11h a 12h.

Instal·lació escultòrica_Maria Bezantakou

Instal·lació d’aproximadament un centenar d’escultures petites que representen la figura humana. Elaborades en fil de coure i de diferents mides entre 3 i 15cm. Formaran entre elles un grup uniforme al mateix temps que divers, dins del qual les dimensions de les figures semblaran relatives.

Espai: Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell, 1.

Hora: 12h-14h

Les cares de l’altra Barceloneta_Aneta Ciesielska

Dibuixos i pintura sobre tela (tècnica mixta)

Espai: Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell, 1.

Hora: 12h-14h

“Poble Nou: Llavors + Ara”_Julia Clay

Julia Clay crea muntatges fotogràfics digitalment a partir de centenars de fotos pròpies per reconstruir ciutats, barris, esdeveniments etc.

Espai: Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell, 1.

Hora: 12h-14h

Shreyashee Nag

shreya-dua

Poesia del Premi Nobel Rabindranath Tagore expressat en dansa clàssica del Nord de la Índia (Khatak)

“ Aguner porosh moni tule dhoro e jibon punno koro”

“Touch me with the divine fire and clean my soul, burn all the negativity, this body is of no use to me..clean my soul.”

Espai: Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell, 1.

Hora: 12h-14h

Lectura sonora de poemes d’Enric Casasses_Ilaria Sartori

Taller + performance d’experimentació acústica on descobrirem com crear sons amb objectes i tecnologia per utilitzar-los en una lectura poètica-sonora.

Espai: Espai Mallorca. Plaça Vicenç Martorell, 1.

Hora: 12h-14h

Palming poètic_Orit Kruglanski

orit-triptic1

“Palming poètic és el registre del meu viatge des de la miopia fins a la visió nítida. Us convido a cobrir-vos els ulls amb els palmells de les mans (per això es diu palming) i viatjar amb la imaginació a un lloc més relaxat, on recitaré i cantaré els meus poemes sobre claredat, borrositat i altres estats d’ànim”

Orit

Espai: Gimnàs Sant Pau. Ronda Sant Pau, 46.

Hora: 15.30h

Imad Amrah fusió nord africana amb músiques del món

North African Beat & World Music

Espai: La Rouge. Rambla del Raval, 10

Hora: 17h

Piero Pesce / cantautor (Calàbria-Barcelona)/ Urban folk

Recorregut des de la música mediterrània i les seves sonoritats tradicionals fins al mestissatge barcelonès.

Espai: La Rouge / Rambla del Raval, 10

Horari: 18h

La Maria Arnal, la Nova Ruth i la Marina Monsonis (Graffiti receptes) s’aventuren a un espai d’experimentació compartint saber entorn els sabors, els sons I la memòria crítica en una performance cuinada

Espai: Edifici Sant Pere Pescador. C/ del Mar, 97.

Hora: 20.30h

Amb la col·laboració d’Ibrahima Seidy, escultor senegalès i algunes altres intervencions per confirmar

marinamarianova

 ENTRADA LLIURE A TOTES LES ACTIVITATS FINS A COMPLETAR L’AFORAMENT

Brodat Documental com a eina organitzativa_Políedre_La Barcelona Polièdrica

A través del Brodat Documental estem mapejant el paisatge humà de la plataforma Políedre descobrint entre les seves diverses ramificacions les possibilitats que s’obren.

Ho estem fent d’una manera artística, de forma coral i col·laborativa.

El punt de partida del procés obeeix a un protocol senzill: diàriament estem quedant amb un/a artista de la plataforma per conversar i brodar. En cadascuna de les sessions treballem sobre un quadrat de roba que expressa a grans trets: les inquietuds, motivacions, recursos i limitacions de l’artista pertinent. És l’artista el que dissenya el que es plasmarà sobre la roba en diàleg amb nosaltres. El nivell de col·laboració establerta varia en cada cas: alguns simplement conversen amb nosaltres, altres dibuixen i broden, altres fan un dibuix que nosaltres brodem.

Cadascun dels retalls brodats té uns punts de connexió visibles que serveixen per connectar amb els altres retalls. Tots ells quedaran entrellaçats per aquests punts de connexió en les seves múltiples línies expressives. Després de reunir-nos individualment amb tots els artistes i recollir tots els quadrats de roba; el proper diumenge dia 20 de novembre a les 15.30 farem una reunió-berenar emesa en directe (http://bit.ly/radiocruilles) per tal de trobar la manera d’ajuntar tots els retalls i veure les històries que amaguen. Aquesta reunió serà un esdeveniment festiu (retransmès per la ràdio en directe i acompanyat d’un petit piscolabis) on a banda d’ajuntar els quadrats de roba, visualitzarem junts possibles col·laboracions i connexions entre nosaltres. Un cop acabat el tapís, en aquesta disbauxa de petits discursos podem trobar-nos amb el fons narratiu de la plataforma que hem construït junts. El tapís serà una manera d’avaluar, de celebrar, de llegir el projecte de Políedre en sintonia amb un ecologia de creativitats diverses, de relacions i fins i tot d’economies inusuals. Aquest brodat serà una manera de deixar entreveure les narratives i les poètiques intrínseques dins la plataforma, de despertar la poesia en el cor del procés organitzatiu del Festival Vèrtex; trencant amb la rigidesa i les logístiques de les formes organitzatives convencionals i aportant protagonisme a l’eix temàtic de la nova edició del Festival: la p-o-e-s-i-a. Es podrà veure exposat durant el festival a l’Espai Mallorca.

brodant_amb_habchy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENTITATS COL·LABORADORES

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat. Amb la col·laboració de; el Gimnàs Sant Pau, Edifici Sant Pere Pescador, Club de Billar Barcelona, La Rouge, La Robadora, Raval Verd, Associació de Comerciants de la Rambla del Raval, Rete Italiana de Cultura Popolare, Radio Monte Carlo Doualya, CrossOver Productions, Forest Cube, UNESCO Diàleg Intercultural, Espai de Creació Can Bombilla, In-Edit Beefeater Festival, Barcelona Khatak Project, Màster d’Art Sonor de la UB.

 

OBJECTIU del projecte.

Donar veu i visibilitat a als artistes immigrants que viuen a Barcelona

 

www.poliedrebcn.cat

Més informació: T.654947471 / T.665489008

info@poliedrebcn.cat

“La utopía está en el horizonte. Camino dos pasos, ella se aleja dos pasos y el horizonte se corre diez pasos más allá. ¿Entonces para que sirve la utopía? Para eso, sirve para caminar.”

Eduardo Galeano

Leave a comment

Your email address will not be published.

*